Leksjon 6,- Spørsmål side 37
1.Hvilken mat spiste folk til hverdags på en norsk gård der de hadde naturalhusholdning?
I gamledager måtte de fange maten selv. Så ikke noe Take Away burger her altså. De kunne også bytte mat til seg eller dyrke maten. Dette er naturalhusholdning.
De spiste altså bare mat de fikk til å fange eller dyrke i Norge. Det gikk mye på brød, grøt og melkeprodukter. De var vel lei av den samme maten hver dag, men hvis man bodde nær havet kunne man skaffe fisk.
Mye av det de spiste handlet mye om hvilken årstid det var. På vinteren fikk de ikke dyrket all maten de trengte. Det ble ikke mye variasjon på måltidene for å si det sånn. Mange led derfor av mangelsykdommer.
2) Fortell hvorfor der var viktig for norsk folkehelse at poteten ble innført.
Poteten var en viktig C-Vitaminkilde for den kunne oppbevares hele året. Det som før hadde vært et problem ble no problemo nå. De fikk ikke et så stort C-Vitamin mangel på vinteren for poteten oppfyllte mangelen på C-Vitamin og den kunne oppbevares lenge.
3) Hvorfor og hvordan blir maten holdbar lenger ved de ulike konserveringsmetodene? Forklar med egne ord.
For å klare å gjøre holdbarheten til maten lengre brukte de ulike metoder. Det kunne gjøres ved å minske veksten av uvelkomne gjester som sopp og bakterier. Ved å ta på salt, eddik eller syre kunne man også hindre tilgangen av luft slik at de uønskede gjestene ikke kunne formere seg.
Ved bær og frukt kunne du bruke konserveringsmetodene, sylting eller safting. Disse er fortsatt i bruk, men det meste er nå industrialisert. I dag brukes det i tillegg tilsetningsstoffer for å forlenge holdbarheten, gi en bestemt smak, farge eller konsistens.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar