tirsdag 7. mars 2017

Næringsstoffer de er viktige de!

Leksjon 2,- Spørsmål side 17


1. Når burde man lære kostråde første gang, og hvorfor?


Man burde vell lære det tidlig, men ikke så tidlig at du ikke forstår hva rådene går ut på. Det er lurt å vite hva som er sunt å hva man burde ha i seg. Burde vell bare lære det litt og litt om gangen, slik at det ikke blir så mye omgangen. 


Det burde bare læres inn sakte, for eksempel fortell dem at sukkerholdig mat og drikke i hverdagen ikke er bra også senere at for mye salt ikke er bra osv. Ikke alt på engang, skritt for skritt.


2. Hvilke næringsstoffer trenger du for å bygge nye celler når du vokser?


Man trenger de energigivende næringsstoffene som er karbohydrater, fett og proteiner. Vi trenger også Vitaminer, Mineraler, sporstoffer og vann for de brukes til byggemateriale.

3. Hvordan skaffer kroppen seg energi til å utføre ulike oppgaver?

Kroppen skaffer seg energi gjennom mat og drikke. I mat og drikke er det karbohydrater, fett og proteiner. Energi brukes til å få hjerte til å slå, lungene trekke inn luft, magen og tarmene kan bearbeide maten, kroppstemperatur skal holdes på 37 grader og bevegelse av muskler. 

4. Hvorfor er det ikke nok å spise mat som inneholder bare noen få næringsstoffer?

Man trenger alle næringsstoffene, om man bare gir blaffen i å få i seg jern for eksempel vil dette få konsekvenser. For vi trenger de for en grunn. Om man ikke får i seg jern eller for lite jern så blir man trøtt og slapp.

Fem om dagen er en naturlig vaksine mot sykdommer som kan oppstå senere i livet. Om du ikke får i deg dette får du mangel på vitaminer og mineraler som kan gi komplikasjoner senere. Det lureste er vell å passe på å få i seg næringsstoffene slik at du kan unngå sykdommer og slik.

5. Hva må du gjøre i din hverdag for å følge kostrådene?

Man kan følge helsedirektoratets kostholdsråd. Et sunt kosthold skal dekke våre behov for nødvendige næringsstoffer og de forebygger livsstilsykdommer. Et sunt kosthold er et bidrag til en fin hverdag.

- Velg vann som tørste drikk, ikke noe sukkerholdig drikk.
- Unngå mye salt og sukker til hverdags.
- Spis grove kornprodukter istedenfor lyse.

Det er noen av rådene. Hvis du vil se resten av rådene, her er link til helsedirektoratets kostholdsråd.

https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostrad-fra-helsedirektoratet



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar