onsdag 29. mars 2017

Tenk på hva slag mat du kjøper

Leksjon 5,- Spørsmål side 30


1. Hva kjennetegner økologisk mat?


Økologisk mat er produsert så miljøvennlig så mulig. I økologisk landbruk er maten produsert uten sprøytemidler og uten kunstgjødsel.

Dyrene som maten er laget av, får gå fritt ute og inne. De får fôr som hovedsaklig er økologisk produsert. Spiser økologisk mat slik man vet at man ikke får i seg kjemiske sprøytemidler, rester av medisiner i kjøttprodukter og dyrene har det fint. Det er heller ikke kunstige fargestoffer, søtningsstoffer eller smaksstoffer.    

2. Hva er det største dilemmaet når det gjelder økologisk matproduksjon?


Det største dilemmaet er at med den befolkningsveksten vi har i verden, så ville vi ikke fått nok mat til alle ved å dyrke all mat økologisk, ifølge opplysningskontoret for egg og kjøtt. 

Men samtidig må jo tenke på at nordmenn kaster 300'000 tonn med mat som kunne ha blitt spist, og det er bare nordmenn. Tenk på hvor mye mat som blir kastet i hele verden. Så problemet er ikke det at vi ikke har nokk mat, det er det at vi må lære å bruke det riktig.

3. Gjør greie for fordeler og ulemper ved å kjøpe etiske produkter.


En fordel er vel at du hjelper fattige bønder fra andre land. Det er jo snillt å hjelpe men, om man belaster miljøet med CO2 utslipp for å  transportere maten helt til Norge. Det er et etisk spørsmål som man kanskje ikke tenker over men som du har stor innvirkning på.

4. Hvordan kan du ta miljøhensyn når du handler mat og lager mat i hverdagen?


Man kan unngå å kjøpe matprodukter som inneholder miljøskadelige produkter som for eksempel palmeolje. Å kjøpe økologisk mat er ikke bare bra for miljøet men også for deg selv. Når man lager maten så kan man passe på å lage akkurat nok, så slipper du rester. Å hvis det blir rester så må man heller lage noe ut av det eller spise det enn å kaste.

5. Hvordan må vegetarianere sikre at de får nok protein, og protein av god nok kvalitet?


Å vite noe om å være vegetarianer kan jo hjelpe deg. Hva man kan spise og ikke, hva som er anbefalt og hvilke vitaminer man går glipp av. Å ha en viss kunnskap om kosthold og næringsinnhold i maten, slik at man kombinerer matvarer riktig er en fordel.

Vegetarianere må passe på å få i seg de samme vitaminene man trenger men fortsatt følge reglene. Så de må finne erstatninger, altså produkt som gir de samme proteinene de fikk i seg før, men ikke lengre.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar